Waterschap Rivierenland standaardiseert: het succesverhaal van iWA

Waterschap Rivierenland standaardiseert: het succesverhaal van iWA

10 april 2024

In een inspirerend gesprek met Saskia Dubbeldam, operator watersystemen in de Centrale Regiekamer bij Waterschap Rivierenland, kregen we inzicht in hun reis naar standaardisatie binnen de Centrale Regiekamer. Vanuit haar rol coördineert ze honderden stuwen en gemalen. Ze deelde haar ervaring vanuit het perspectief van een interne klant en eindgebruiker over het standaardisatietraject.

WSRL en de rol van de Centrale Regiekamer
Waterschap Rivierenland zorgt voor het waterpeilbeheer in sloten en vaarten met behulp van ongeveer circa 2000 stuwen en gemalen. Saskia en haar collega’s CRK operators watersysteem (in het verleden peilbeheer genoemd), werkzaam vanuit Tiel, beheren 560 van deze objecten die volledig geautomatiseerd zijn. Ze zorgen voor een nauwkeurige afstemming van het waterpeil met de gebiedsbeheerders. Saskia vertelt: “In de controlekamer gebruik ik zes monitoren om diverse soorten informatie te analyseren en te integreren, waaronder gegevens uit het Beheer- en Besturingssysteem (BBS), weervoorspellingen, rivierdata en het geografisch informatiesysteem (GIS). Het BBS biedt een direct overzicht van de waterstanden en de technische staat van de objecten. Indien waterstanden de toegestane grenzen overschrijden of een object defect raakt, wordt dit in het systeem rood aangegeven als teken van alarm.”

De uitdaging(en) van het verleden
Terugkijkend op een tijd waarin we nog met drie verschillende hoofposten werkte (overgehouden aan de fusie van verschillende waterschappen), herinnert Saskia zich de dagen van analoge kaarten, lijsten met honderden alarmen, en de noodzaak om fysiek naar locaties te rijden voor datacollectie en het herstarten van line units op locatie om de communicatie in de lucht te houden. Computers stonden her en der onder bureaus te draaien, en voor elk wissewasje moest je op pad. Alarmen? Een ellenlange lijst waar je u tegen zei. Deze gefragmenteerde aanpak leidde in 2007 tot een keerpunt: het besluit om over te stappen naar één hoofdpost. Alleen waren we er daar nog niet mee. In plaats van drie lijsten hadden we nu een grote lange lijst met alarmen. In 2014 is het Integrale Watersysteem Automatisering (iWA) traject van start gegaan. In dit traject is door standaardisatie en een veranderde manier van visualiseren overzicht gecreëerd.

Innovatie door het iWA traject
Het iWA-traject bracht een revolutie teweeg in het beheer van watersystemen door de ontwikkeling van het Beeld Bedienings Systeem (BBS). Saskia, vanaf het begin betrokken, benadrukt hoe dit systeem niet alleen een uniforme bedieningsinterface bood, maar ook een significante verbetering in inzicht en efficiëntie door de introductie van gevisualiseerde data en alarmmanagement. Met behulp van tools zoals Typical Manager om de standaarden te genereren en te borgen, werd een solide basis gelegd die kwaliteit en eenduidigheid in het hele systeem waarborgde. ‘Het standaardiseren van de software, de elektrotechnische schema’s en alle benodigde documenten waren het fundament om te komen tot uniforme objecten en de werkwijze die we hebben gehanteerd’

Terugblik op het iWA traject

Saskia is bijzonder trots op het Integrale Watersysteem Automatisering (iWA) project. “Gedurende de laatste acht jaar heb ik aan dit project meegewerkt, waarbij we elke stuw en gemaal een uniforme uitstraling en bedieningswijze hebben gegeven door middel van standaardisatie. Dit vereenvoudigt het overnemen van het beheer van een collega. Ook het BBS, ontwikkeld om een helder overzicht te bieden, is een onderdeel van dit project. Het feit dat ik vanaf het begin als gebruiker betrokken ben geweest, vind ik erg waardevol.
‘Tegenwoordig komen alle geautomatiseerde objecten samen in één beeld- bedieningssysteem. Met deze ontwikkeling is het werk veel overzichtelijker en daardoor efficiënter geworden.’

De voordelen van standaardisatie
De overgang naar standaardisatie heeft veel voordelen opgeleverd. Naast de verbeterde uniformiteit en kwaliteit, die echt aanzienlijk is verhoogd, heeft het project geleid tot een sterkere band tussen de teams en een efficiëntere werkmethodiek. Het gevoel met elkaar, voor elkaar vond ik het mooiste. Vroeger stonden er meer muren. We zijn over afdelingsmuren heen gestapt’. De implementatie van een kleurcodesysteem, hoewel aanvankelijk een punt van discussie, heeft de duidelijkheid en het overzicht binnen het systeem aanzienlijk verbeterd.

De gewenste regenboogkleuren van Saskia zijn nu een onderling grap geworden. Dit soort dingen benadrukken voor mij de goede- en daardoor productieve werksfeer. Maar is ook de sleutel geweest tot het creëren van een mooi eindproduct waar iedereen blij van wordt. De standaardisatie heeft ook de flexibiliteit verhoogd in het beheren van calamiteiten en het oplossen van storingen, wat heeft bijgedragen aan een betere nachtrust en een efficiëntere samenwerking tussen afdelingen.

Lessen en Toekomstvisie
Saskia deelt waardevolle lessen uit het traject, zoals het belang van goede betrokkenheid van operators, technische afstemming, en de kracht van samenwerking. De positieve ervaring met Yellax, die als adviseur een cruciale rol speelde in het bouwen van de standaarden, onderstreept het succes van deze aanpak.

Met een stevig fundament gelegd door iWA, kijkt Saskia al uit naar de volgende stap: iWA 2.0. Hierin gaan ze zich aanpassen aan de nieuwste technische ontwikkelingen, zoals veranderende energiebehoeften ten gevolge van de energietransitie. Maar ook de techniek ontwikkeld zich door. Die ontwikkelingen gaan veel sneller als zeg maar 20 jaar geleden. Wil je als waterschap niet achter de feiten aan gaan lopen, zul je met de techniek mee moeten doorontwikkelen. Het idee is om dit te blijven combineren met nog slimmer en efficiënter werken.

Het gesprek laat mooi zien hoe belangrijk het is om dingen samen aan te pakken en niet bang te zijn voor verandering. ‘Het werk aan waterbeheer is er alleen maar beter op geworden’.

 

We delen regelmatig onze kennis- en ervaring op het gebied van standaardiseren en het optimaliseren van ontwerpprocessen.
Yellax, The Collective en Hoppenbrouwers organiseren voor bedrijven uit de afvalwater- en drinkwaterzuiveringen een kennissessie Water op donderdagmiddag 17 oktober 2024 aanstaande.

Klik hier om aan te melden

 

Foto’s gemaakt door ‘Tineke Dijkstra Fotografie’

Overige berichten

28 mei 2024

Medewerker aan het woord: Frank

Frank omschrijft zichzelf met een bescheiden glimlach: "Ik ben behulpzaam, leergierig en altijd secuur."...

Lees verder

06 februari 2024

Nieuwe release: Typical Manager 2024 - Sneller, intuïtiever en altijd beschikbaar!

Bij Yellax werken we dagelijks aan innovatie en vooruitgang. We zijn trots de lancering van Typical Manager...

Lees verder

26 oktober 2023

Hoe BeeFinity hielp bij het stroomlijnen van de artikeldatabase van VHE

VHE, een bedrijf dat actief is in de Hightech markt, had te maken met een enorme artikeldatabase van...

Lees verder