15 september 2022
“We gingen het veranderproces in met als doel om met één platform binnen de hele groep goed samen te kunnen werken én om meer efficiëntie te behalen.” Of dat bij de Lek/Habo Groep gelukt is? We vroegen het manager hardware engineering Menno Lankhaar en operationeel manager Hans Neven.
Lek/Habo realiseert al tientallen jaren met succes innovatieve en toonaangevende energie- en installatietechnische projecten in binnen- en buitenland. De Lek/Habo Groep richt zich hierbij op turn-key projecten met zo’n 300 werknemers verdeeld over 9 vestigingen in Nederland, België, Duitsland en Polen. Op de vestiging Bodegraven sprak Yellax met Menno en Hans over de samenwerking t.a.v. de implementatie van Eplan en de opzet van de elektrotechnische standaard.
Start van het veranderproces
“De elektrotechnische engineering wordt op twee vestigingen gedaan. In Bodegraven gebruikten we StabiCAD. Op de vestiging in België WSCAD”, vertelt Menno. “We wilden de twee standaarden, werkwijzen en tools graag uitlijnen. Ook klanten als waterschappen vragen tegenwoordig meer documentatie. Met een werkgroep gingen we daarom aan de slag en wogen we de voor- en tegens met elkaar af. Na de selectieprocedure kozen we voor Eplan. We vroegen Yellax mee te denken in de opzet van onze standaard en het ondersteunen bij de implementatie. Zo gingen we het veranderproces in met als doel: één platform binnen de hele groep om goed samen te kunnen werken én meer efficiëntie te behalen. Plus de tekentijd verkorten om meer tijd voor de engineering te krijgen.”
.
“We maakten de switch van traditioneel naar functioneel tekenen. Dat is een andere manier van kijken, met aan beide keuzes voor- en nadelen,” vervolgt Hans. “Collega’s moesten in het begin wel even wat meer zoeken, maar de monteurs leerden al snel anders te kijken naar de tekeningen en ontdekten het ‘nut’ van functioneel coderen. En zoals vaak gezegd: zonder weerstand geen verandering. Gelukkig ervaarde iedereen dat de veranderingen uiteindelijk winst opbrengen.”
.
Yellax ondersteunde bij het opzetten van de Eplan macro’s. Menno: “Het is belangrijk om na te denken hoe groot- of klein deze macro’s opgezet moeten worden om in het project flexibel te kunnen configureren. Binnen Lek/Habo maakten we eerder gebruik van de KKS codering. Deze coderingsstandaard is een classificatiesysteem voor de volledige energiecentrale en haar componenten en biedt een gemeenschappelijke taal voor de ontwerper. Ook is gekeken naar de ISO 81346 standaard. Deze is flexibeler, maar paste voor onze systemen niet altijd. Als je uiteindelijk leert hoe je coderingen kunt herkennen wordt het werk eenvoudiger en sneller.”
Een goede coderingsstandaard is essentieel. Yellax schreef er een blog over (lees de blog hier)..
Wat zijn de resultaten van het traject met Yellax? Hans: “De snelheid van het elektrische ontwerp is sterk verbeterd. Ook hebben we een flinke kwaliteitsimpuls gehad. Beiden als resultaat van de manier waarop de schema’s en de coderingsstandaard zijn opgezet. De volgende stap is dat we informatie vanuit de P&ID willen ophalen en de schema’s willen genereren. Een vervolgstap waarbij we de toegevoegde waarde van Yellax graag weer willen benutten. De samenwerking vonden wij namelijk erg prettig. De communicatie verliep altijd open en eerlijk. Yellax bracht veel kennis in tijdens het traject en ondersteunde ons actief.” Menno vult aan: “Yellax kwam op een cruciaal moment. We zijn er nog niet, maar zijn onze grenzen al aan het verleggen.” Wat volgens Yellax zelf beter kan? De capaciteit om sneller onze mensen in te zetten. Één van de redenen waarom Yellax zijn team aan het uitbreiden is!
28 mei 2024
Frank omschrijft zichzelf met een bescheiden glimlach: "Ik ben behulpzaam, leergierig en altijd secuur."...
Lees verder10 april 2024
In een inspirerend gesprek met Saskia Dubbeldam, operator watersystemen in de Centrale Regiekamer bij...
Lees verder06 februari 2024
Bij Yellax werken we dagelijks aan innovatie en vooruitgang. We zijn trots de lancering van Typical Manager...
Lees verder