Structureren en coderen met ISO/IEC 81346

Structureren en coderen met ISO/IEC 81346

06 maart 2020

Wanneer men in de praktijk over technische systemen wil communiceren ontstaat er regelmatig spraakverwarring. De oorzaak hiervan is dat er geen gemeenschappelijke terminologie en taal gebruikt wordt. Om deze miscommunicatie te voorkomen is de ISO/IEC 81346 norm ontwikkeld. Deze norm geeft handvaten voor het structureren, coderen en refereren naar complexe mechatronische systemen over de hele life-cycle van deze systemen.
.

Wat is ISO/IEC 81346?

De ISO/IEC 81346 norm beschrijft een methodiek die helpt om naar complexe systemen te kunnen refereren. Het maakt daarbij gebruik van een aantal begrippen:

  • Systemen en objecten structureren
  • Systemen structureren vanuit verschillende aspecten
  • Systemen coderen volgens internationaal afgesproken tabellen

Deze norm wordt vaak toegepast bij grote internationale projecten. Bij dit soort projecten is de noodzaak van een gemeenschappelijke taal groter. Maar wij zijn ervan overtuigd dat deze methodiek ook veel kan betekenen voor machine bouwers, system integrators en eindklanten.
.

Wat is een tag code en waarvoor wordt het gebruikt?

In diverse industrieën is het toepassen van een tag codering niet nieuw. Deze coderingen/labels worden gedurende het ontwerp toegewezen en zijn vaak terug te vinden in diverse documenten zoals een P&ID, machine layout , instrumentatie- en verbruikerslijsten. Wordt het ontwerp eenmaal gerealiseerd, dan komt de code terug op bijvoorbeeld naamplaatjes en in de software. Een tag code heeft als doel om naar een specifiek object te kunnen refereren die in 1 of meerdere documenten voorkomt.  Veel van deze tag coderingen hebben een vaste structuur waarin bepaalde delen van de code een bepaalde betekenis heeft. Hierdoor kan er ook veel discussie over ontstaan, want vanuit welk belang wordt deze codering opgebouwd?

Een programmeur zal graag vanuit een functioneel perspectief een codering opbouwen. Een elektro engineer zal eerder vanuit een product- of locatieaspect een structuur opbouwen. Ook komt het regelmatig voor dat een eindklant hier anders naar kijkt dan bijvoorbeeld een machine bouwer.

Wie is dan leidend in het bepalen van deze ene codering?
.

Waarom ISO/IEC 81346?

De ISO/IEC 81346 beschrijft het gebruik van referentie coderingen. Dit is vergelijkbaar met een tag codering, met 1 fundamenteel verschil; er kunnen namelijk meerdere coderingen zijn die naar hetzelfde object refereren. Dit lijkt in eerste instantie nutteloos, maar is het zeker niet.

De norm introduceert een aantal standaard aspecten met ieder een eigen prefix karakter:

  • = Functie aspect
  • – Product aspect
  • + Locatie aspect
  • % Type aspect

Wanneer we naar 1 aspect van een systeem kijken is er vaak weinig discussie over de structuur van dat aspect. Door toe te staan dat er meerdere structuren zijn, ontstaan er interessante mogelijkheden. We zouden vragen kunnen beantwoorden zoals bijvoorbeeld:

Welke -producten moeten op +locatie1 gemonteerd worden?
Welke %type producten kunnen we gebruiken om een =functie te vervullen?
Welke verbindingen (b.v. kabels) zijn er tussen +locatie1 en +locatie2?

Er ontstaan mogelijkheden om te filteren, groeperen en te refereren naar documenten. Dit zijn heel krachtige gegevens voor de verschillende fases van een systeem life-cycle. In combinatie met documentatie normen zoals de IEC 61355, ontstaat er een samenhangend geheel van documenten die de systemen beschrijven.

Benieuwd hoe deze norm u kan helpen met de dagelijkse complexiteit in uw projecten en systemen?
Wij organiseren regelmatig kennisdelingsmiddagen, waarbij een van onze consultants deze norm uitgebreid toelicht en graag uw vragen beantwoord.
.

Meld u nu aan

Overige berichten

06 maart 2020

Elektrotechnische standaardisatie: Project-standaarden voor verschillende klanteisen

De copy-paste chaos Het is dinsdagochtend en Pieter, electrical engineer bij een system integrator,...

Lees verder

06 maart 2020

Pre-engineering in de Industriële Automatisering van onschatbare waarde

In de wereld van industriële automatisering is de rol van pre-engineering binnen het engineeringsdomein...

Lees verder

06 maart 2020

Een krachtige oplossing voor het capaciteitsprobleem in electrical engineering

Werk je in een organisatie binnen de industriële automatisering? Dan ken je de uitdagingen: beperkte...

Lees verder