Projecten binnen de industrie, standaard anders?

Projecten binnen de industrie, standaard anders?

31 maart 2020

Als het gaat om standaardiseren of het vastleggen van configuraties, komt al snel de vraag ‘Kan dit bij ons wel?’ naar boven. Veel organisaties vragen zich af of standaardiseren loont en of configureren mogelijk is. Veelgehoorde argumenten zijn dan ook dat elk project anders of uniek is. Dat klopt in de basis ook, maar toch is er een grote gemeenschappelijke deler. Als we klanten vragen hoe ze een nieuw project starten, is het antwoord vaak dat er een kopie of gedeeltes van een oud project worden gebruikt. Schijnbaar zit er een grote terugkomende factor in verschillende projecten en installaties. Als we vanuit het Google Earth-principe naar een installatie kijken en steeds een stukje inzoomen, komen we op producten, ook wel objecten of modules genoemd, die we overal terugzien. We denken dan aan bijvoorbeeld motoren, sensoren, actoren en andere producten, ieder met een eigen configuratie.
.

Het belang van goede productdefinitie

Bij aanvang van een standaardisatietraject starten we vaak met de productdefinitiefase. In deze fase wordt een inventarisatie van de producten gemaakt en wordt er gekeken welke configuratiemogelijkheden elk product heeft. Onder configuratiemogelijkheden vallen twee factoren; varianten en opties. Om varianten te bepalen worden vaak ‘of-vragen’ gebruikt. Om opties te bepalen worden vaak ‘en-vragen’ gebruikt. Bijvoorbeeld: een product kan een afsluiter zijn, met de varianten bi-stabiel óf mono-stabiel. Een terugmelding van de klepstand kan een optie zijn.
De productdefinitiefase is een belangrijke fase in het standaardisatieproces. Welke producten hebben we? Welke varianten en opties? Wat behoort wel tot de standaard en wat houden we erbuiten? Het is belangrijk om de productdefinitiefase multidisciplinair op te pakken. Een product of functie kan tenslotte per discipline anders geïnterpreteerd worden.

Geneste producten, ook wel functievervullers genoemd

Elk project is een samenvoeging van kleine producten. Binnen de proceswereld worden deze kleinste producten ook wel control-modules (ISA88) genoemd. Deze kleine producten kunnen we nesten tot een groter, samengesteld product welke vaak multidisciplinair is gebruikt wordt. Producten die later in een project een functie zullen vervullen. Multidisciplinair wordt er op deze manier met elkaar gewerkt aan een productstructuur, die het mogelijk maakt om in een latere fase op een eenvoudige manier te configureren.

Waarom standaardiseren?

Het standaardiseren van herhalende producten levert verreweg de meeste tijd- en kwaliteitswinst op. Met de copy-paste methode verricht de engineer vaak onnodig saai en foutgevoelig werk. Het automatiseren en standaardiseren van veel voorkomende producten en modules zorgt er dan ook voor dat de engineer efficiënter kan werken. De engineer kan zich richten op het ontwerpen van specifieke functies.  Dit zorgt er ook voor dat het meest repeterende werk, voor de engineer vaak saai en foutgevoelig, geautomatiseerd kan worden. De engineer kan zich dan richten op project specifieke functies. Met het slim hergebruiken van producten of modules (in plaats van de copy-paste methode) kan al een grote stap gezet worden in efficiency.
. .

Bent u benieuwd wat standaardisatie voor positieve invloed kan hebben in uw bedrijf? Wij delen graag onze kennis en nemen de tijd om al uw vragen te beantwoorden in een van onze webinars.

Meld u hier aan Of neem contact op

Overige berichten

31 maart 2020

Pre-engineering in de Industriële Automatisering van onschatbare waarde

In de wereld van industriële automatisering is de rol van pre-engineering binnen het engineeringsdomein...

Lees verder

31 maart 2020

Een krachtige oplossing voor het capaciteitsprobleem in electrical engineering

Werk je in een organisatie binnen de industriële automatisering? Dan ken je de uitdagingen: beperkte...

Lees verder

31 maart 2020

Eenvoudig genereren naar WinCC Unified

Regelmatig krijgt Yellax de vraag of we ervaring hebben met WinCC Unified, en het genereren van plaatjes...

Lees verder